Türkiye'de Gaziantep ve Siirt çevresinde yetişen fıstıklar, gerek tatları gerekse de doğallıkları ile dikkat çekmektedir. Özellikle Siirt fıstığı oldukça yoğun tüketilmektedir. Toplanma koşulları, ısıtılma ve kavrulma koşulları, sektörü ve işini bilen firmalar tarafından itina ile yapılmaktadır.
Toplanan fıstıkların kurutulma ve kavrulma aşamaları çok önemlidir. Fıstığın içerisindeki vitaminleri yok etmemek ve de doğal tadını bozmamak adına belli derecede işlemlerden geçirilmelidir.
Fıstığın tüketilirken en çok tercih edilen hali kavrulmuş tuzlu fıstık halidir. İşini bilen ustalar ve firmalar tarafından gerekli ısılarda kavrulan fıstık, yine gerektiği kadar ve de azar azar tuz koyularak tatlandırılmaktadır. Tüm aşamalarında olduğu gibi kavrulmuş tuzlu fıstık soğutulurken de itina ile soğutulmalı, gerekli kontrollerle işlemi tamamlanmalıdır.
Günlük yaşamda insanların en sık tükettikleri atıştırmalığın kavrulmuş tuzlu fıstık olduğu söylenebilir. Kavrulmuş tuzlu fıstık, arkadaş ortamlarında, sosyal hayatta, çay sohbetlerinde kaliteli bir ikramlık olarak ön plana çıkmaktadır.
Siirt fıstığı, dünyaya da ihraç edilen ve geçirildiği aşamaların kalitesi ile ön plana çıkan bir kuruyemiş çeşididir. Toplanmasından kurutulmasına, kavrulmasından soğutulmasına kadar uygulanan her türlü aşama üzerinde itina ile durulan Siirt fıstığı, farklı çeşitleri ile de tercih edilebilmektedir.
İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi olan Siirt fıstığı, beslenme uzmanları ve de diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Günlük alınması gereken besin listelerinin başına eklenen fıstık sağlığa oldukça faydalıdır.
Tok tuttuğu için sık acıkmayı engellemekte ve az yemek yemeyi sağlamaktadır. Metabolizmayı hızlandırıcı ve enerji verici özellikleri göz ardı edilmemelidir.
İçerisinde bulunan demir ise anemi hastaları için de şifa kaynağı olarak gösterilmektedir. Şeker hastalarının tüketmesi gereken bir besin olarak ön plana çıkmaktadır.
Kısacası Türkiye'nin Siirt şehrinde yetişen fıstık hem damak tadı olarak hem de sağlık açısından tüketimi çok önemli ve özel bir besindir. İşini ve de sektörü bilen ustalar ve firmalar tarafından hasadı yapıldığı takdirde günün her saati tüketilebilecek bir besin olduğu bilinmektedir.
Tarladan ambalajına kadar türlü teferruatları olan ve de türlü işlemden geçen fıstık, zengin besin değeri ile de göz doldurmaktadır.
© 2019 Fistalora Siirt Fıstığı İşleme Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tüm hakları saklıdır.